Šumadijska šljiva

Unapređenje voćarstva u Šumadiji, sa naglaskom na proizvodnju i preradu šljive, bio je osnovni cilj projekta „Šumadijska šljiva“, čiji su rezultati predstavljeni na završnoj konferenciji projekta održanoj u “Aero klubu” u Beogradu, 30.11.2018. godine.

Projektom, koji se kroz program “Podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji” (PRRR), finansira sredstvima Vlade Švajcarske, bila je predviđena i izrada elaborata za zaštitu geografskog porekla „Šumadijske šljivovice“, usvajanje zajedničke recepture i tehnologije za proizvodnju i uspostavljanje novog turističkog proizvoda pod nazivom „Rakija turistička tura“.

Podsećajući da Šumadija ima tradiciju proizvodnje rakije, ali nema tradiciju udruživanja, predsednik Regionalne asocijacije proizvođača „Šumadijska rakija“, gospodin Goran Mijailović, naglasio je da je to udruženje za 15 meseci postojanja, broj članova sa prvobitnih osam povećalo na sedamnaest.

Modernizacijom proizvodnih procesa i opreme, unapređena je proizvodnja u destilerijama, a dva mlada proizvođača su, uz pomoć programa, započela novi posao.

Uspostavljanje regionalnog sistema za prognozu i zaštitu voća od bolesti, koji je kompatibilan i umrežen sa nacionalnim sistemom, razvoj tržišta, udruživanje destilerija i pomoć mladim proizvođačima, samo su neki od doprinosa projekta „Šumadijska šljiva“, rekao je gospodin Nenad Popović, direktor Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP).

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Aleksandar Bogićević navodi da je Kragujevac uspešan primer povezivanja lokalne samouprave, Regionalne agencije i Poljoprivredne stručne službe.

Vođa projektnog tima programa “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji”, gospodin John Gallagher, izjavio je da je Udruženje proizvođača rakije udvostručilo svoje članstvo, I da se razvilo u dinamičku asocijaciju koja ozbiljnim razvojem privlači nove ljude, sa novom energijom i novim idejama, koji su omogućili Regionalnoj agenciji i njenim partnerima, da oslobode kreativni potencijal ovih ljudi i zajednica Šumadije.

U projektu vrednom 350.000,00 CHF, koji je finansirala Vlada Švajcarske, pored Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP), učestvovale su i Opštine Aranđelovac, Topola, Rača, Knić, Batočina, grad Kragujevac i asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“.

Dnevni red možete preuzeti ovde.

Konferencija u medijima pogledajte ovde.

Fotografije sa konferencije pogledajte ovde.