Regionalne radionice “Mogućnosti dobre prakse i teritorijalnog ruralnog razvoja”

U okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, u martu 2019. godine, u saradnji sa Srpskom asocijacijom regionalnih razvojnih agencija (SARRA), održano je četiri Regionalne radionice na temu “Mogućnosti dobre prakse i teritorijalnog ruralnog razvoja”, i to: 5.3.2019. u Kragujevcu, 12.3.2019. u Novom Sadu, 14.3.2019. u Nišu i 28.3.2019. na Zlatiboru.

Radionicama su prisustvovali predstavnici donatora (SDC), opština, lokalnih samouprava, Regionalnih agencija, turističkih organizacija, kao i predstavnici civilnog i privatnog sektora, ukupno 154.

Na početku radionica učesnicima su se obratili predstavnici SARRA i John Gallagher, vođa PRRR projektnog tima.

Irina Slavković, zamenik vođe PRRR projektnog tima, predstavila je iskustva ruralno-regionalnih projekata kroz primere dobre prakse i modele.

Facilitatori radionice, Zdravko Miovčić i Dragan Roganović, eksperti za regionalno planiranje i razvoj dobre prakse, u grupnom radu s učesnicima iz svakog područja regiona, obradili su 3 teme:

1. Aktuelni projekti i napredak postignut u regiji kao osnova budućih aktivnosti za podsticaj ruralnog ekonomskog razvoja
2. Kako nadograditi prethodne / aktuelne inicijative i koje su mogućnosti za ruralni ekonomski razvoj regiona
3. Partneri – postojeći i novi, i uspostavljanje mreža

Po obrađenim temamam po grupama, predstavljeni su rezultati grupnog rada i identifikovane potencijalne oblasti za funkcionalnu teritorijalnu saradnju.

Dnevni red možete preuzeti ovde.

Prezentaciju sa radionica pogledajte ovde.

Fotografije sa radionica pogledajte ovde.