Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga

Na završnoj konferenciji “Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga” održanoj u Narodnoj skupštini 23. novembra 2018., prisutnima su se obratili: Poverenica za zaštitu ravnopravnosti – gospođa Brankica Janković, šef sektora uprave Švajcarske kancelarije za saradnju- gospođa Saša Miler, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije I Pomoravlja (REDASP) – gospodin Nenad Popović, i predstavnica projekta Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji (PRRR)- gospođa Irina Slavković.

U okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, Fond za podršku ruralno-regionalnim inicijativama, čiji je donator Švajcarska Vlada, a nosilac projekta Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP), poseban akcenat je stavljen na ovaj projekat koji ima za cilj da razvije model podrške ekonomskog i društvenog osnaživanja žena, koje su već angažovane u delatnostima pružanja usluga seoskog turizma, proizvodnji domaćih prehrambenih proizvoda, i izradi proizvoda starih zanata.
U okviru projekta finansijski su podržane ukupno 52 poslovne ideje žena iz ruralnih područja, u vrednosti od oko 88.080,00 CHF.

Teritorijalna raspodela finansijske podrške je: 33 granta za žene iz Šumadije (Kragujevac: 10 žena, Knić: 4 žene, Topola: 11 žena, Batočina: 1 žena, Rača: 1 žena, Lapovo: 1 žena, Aranđelovac: 5 žena) i 19 za žene iz Kolubare (Ljig: 16 žena, Valjevo: 2 žene, Mionica: 1 žena.)

“Žensko preduzetništvo u svakoj zajednici treba osnažiti naročito u ruralnim zajednicama. Čak iako se sve digitalizuje, poljoprivreda će jedina ostati, jer ćemo uvek morati da jedemo, zato se posebno zahvaljujem Švajcarskoj Vladi što ulaže u našu poljoprivredu” – izjavila je između ostalog poverenica za zaštitu ravnopravnosti – gospođa Brankica Janković.

Gospođa Saša Miler je izjavila da u Srbiji postoji rodna neravnopravnost, ali i neravnopravnost između urbanih i ruralnih krajeva, te da žene inače imaju ograničenja u pogledu zapošljavanja, a naročito u ruralnim područijima. Najavila je da će Švajcarska Vlada nastaviti da podstiče rodnu ravnopravnost u Srbiji, i da pomaže osnaživanje žena u ruralnim regijama.

Nenad Popović je podsetio da je položaj žena u Srbiji jako specifičan već decenijama, i da je doveo do pasivizacije žena, ali da su kroz ovaj projekat postignuta znatna unapređenja u tom pogledu. Naime, preduzetnice nisu samo dobile grantove u visini od oko 2.100,00 CHF, već i tehničku podršku putem niza obuka i savetovanja u oblasti tehnologije proizvodnje, dizajna proizvoda i prodaje, kao i unapređen web sajt www.selo.rs, koji im pomaže ne samo za promociju smeštajnih kapaciteta seoskog turizma, već i za plasman i distribuciju proizvoda.

Predstavnica programa Podrška ruralnom i reginalnom razvoju u Republici Srbiji, gospođa Irina Slavković, izjavila je da je projekat više nego uspešno odgovorio na sve ciljeve koji su postavljeni, i da je on osnova za dalji razvoj ženskog preduzetnštva u ruralnim područjima u budućnosti.
Tokom konferencije potpisan je i Memorandum o razumevanju i posvećenosti između 9 lokalnih samouprava i 9 turističkih organizacija Šumadije i Kolubare, REDASP-a, Udruženja Moba i provajdera web sajta www.selo.rs.

Dnevni red možete preuzeti ovde.

Konferencija u medijima pogledajte ovde.

Fotografije sa konferencije pogledajte ovde.